Recept: Jablečný závin

Suroviny:

  • přibližně 7 jablek
  • 100 g skořicového cukru
  • 2 balení listového těsta
  • strouhánka
  • polohrubá mouka (na pomoučení válu)

Výsledek:

  • 2 kusy jablečného závinu

Postup:

  1. Opereme jablka.
  2. Každé jablko opereme, rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme jadřinec a oloupeme slupku. Pokračujeme, dokud nemáme 800 g vykrájených jablek.
  3. Nastrouháme jablka na tenké plátky.
  4. Zapneme troubu na 210°.
  5. Na plech rozložíme pečící papír.
  6. Vezmeme jedno listové těsto a rozválíme je válečkem na lehce pomoučeném válu na rozměr přibližně 26 × 38 cm.
  7. Těsto posypeme strouhánkou, polovinou připravených jablek (cca 400 g), 50 g skořicového cukru a ještě jednou vrstvou strouhánky. (Pokud máme rádi hodně sladké provedení, můžeme před skořicovým cukrem přidat ještě vrstvu cukru krystalu, ale mně to stačí takto.)
  8. Zavineme těsto. Přitom si dáváme pozor, aby se náplň neshrnula nebo nevypadala ven. Zaděláme okraje tak, aby všechny okraje byly dole. (Tip: okraje těsta můžeme před zavinutím potřít vodou, závin pak lépe drží vcelku.)
  9. Přeneseme závin na plech.
  10. Kroky 6 až 9 zopakujeme pro druhé těsto.
  11. Plech se záviny vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 až 40 minut, dokud se správně nezbarví. (Po 30 minutách pečení je nutno závin hlídat.)

Dobrou chuť. :)